İMAM-HATİPLER

İMAM-HATİPLER

 

İMAM-HATİPLER

 

13.10.2017 518

 

İMAM-HATİPLER

 

İmam hatiplerin kuruluşu Osmanlı'nın son demleri olan 1913 yılına dayanır. İlk olarak "Medresetü'l-Eimme ve'l-Hutabâ" olarak açılan imam hatip okulları 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile kapatılmıştır.

 

1950 yılına gelindiğinde üçüncü Diyanet İşleri Başkanı olan Ahmet Hamdi AKSEKİ'nin ifadesiyle namaz kıldıracak imam, cenazeleri yıkayıp defnedecek görevli kalmamıştır. Dönemin milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi TANRIÖVER de bu durumu "Meclis'te görevli 6 hademe gelip bana şöyle dediler: Vallahi altı köyümüzde 1 imam kaldı. Ölülere nöbet bekliyoruz. Boyuna köy değiştiriyoruz. Eğer bize imam hatip vermezseniz ölülerimizi köpek leşi gibi toprağa gömeceğiz."

 

1950 yılında Demokrat parti iktidara gelince Başbakan Adnan MENDERES'in talimatıyla Milli Eğitim Bakanı Tevfik İLERİ'nin öncülüğünde imam hatip okullarının temeli atılmış ve 1951 yılında Türkiye çapında tam 7 tane imam hatip okulu kurulmuştur. O dönemin şartları gereği Kur'an'ın Arapça okutulması ve öğretilmesi şartı vardı. Rum patriğinin bile tasvip etmediği bu karar İstanbul İmam-Hatip Okulu'nun müdürü merhum Celaleddin ÖKTEN hocanın gayretiyle kaldırılmıştır. Ayrıca ilk olarak 4 yıllık ortaokul seviyesinde açılan bu okullara yine Celaleddin Hoca'nın gayretiyle 3 yıllık lise kısmı da konulmuştur.

 

Celaleddin ÖKTEN hocanın Türkiye adına İstanbul'da başlattığı bu hayırlı hareket Anadolu'da da yankısını bulmuş İstanbul'un ardından Konya'da merhum Hacı Veyiszâde hocaefendi, Kayseri'de ise zamanın il müftüsü merhum Hacı Hüseyin AKSAKAL hocaefendi harekete geçip yeni imam-hatip okullarının açılmasına vesile olmuşlardır.

İmam-Hatip Okullarının kuruluş yıldönümü olarak her yıl 13 Ekim tarihinde kutlamalar yapılır. Yıllık çalışma takviminde bugünün imam-hatiplerde kutlanması bakanlığımız tarafından zorunlu yapılmıştır.

13-10-201713-10-2017