En büyük engel görmezden gelmek

En büyük engel görmezden gelmek

En büyük engel görmezden gelmek

10.01.2021 2527

     1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı James Bidds, çevredekilerin ve sürücülerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. ABD'de  Amerikan Ulusal Körler Federasyonu 6 Temmuz 1963 genel kurulunda 15 Ekim' in bütün eyalet yönetimlerince Beyaz Baston Güvenlik Günüolarak kabul edilmesi için çağrıda bulunulması kararlaştırıldı. 6 Ekim 1964yılında ABD Kongresi ve Senatosunun 753 sayılı ortak kararıyla Başkan Lyndon B. Johnson tarafından her 15 Ekim' in tören ve etkinliklerle Beyaz baston güvenlik günü olarak kutlanması, beyaz bastonun önemi üzerinde durulması için bir genelge yayınlamıştır.

Ülkemizde ise resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamak ve görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları bulmak için Her yıl 7-14 Ocaktarihlerinde Beyaz Baston Körler Haftasını kutlamaktadır.

Sevgili Öğrenciler,

Göz Sağlığınızı Koruyun

 

Bulanık görme, göz ya da çevresinde kızarıklık, şişlik, ağrı, uzak veya yakını görememe, çift görme, gözün aşırı sulanması, batma, yanma, şaşılık ve göz renginde değişme gibi göz hastalıklarını hatırlatan belirtilerde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Göz sağlığını korumak ve olumsuz sonuçların önüne geçmek için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

 

•Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.

•Uzun süren bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.

•Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) bol miktarda tüketilmelidir.

•Göz hijyenine özen gösterilmelidir.

•Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.

•Çok az ya da fazla ışıkta okuma ve yazma yapılmamalıdır.

•Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.

•Çocuklarda herhangi bir göz kayması veya görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz doktoruna başvurulmalıdır.

•İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.